2. Zsinagóga (1871)

(514-es műemlék)

Épült 1864-71-ben romantikus stílusban Zitterbarth János tervei alapján.

A Szabadság tér sarkán álló Tudomány és Technika Háza Zitterbarth János tervei alapján 1864 és 1868 között épült a mór és a romantikus stílus jegyében, és a helyi zsidóközösség neológ zsinagógája volt. A kivitelező Obermayer Lajos volt, a díszítőfestés Horovitz Mihály munkája, kőfaragómunkát Zach József, az asztalosmunkát Szabó József végezte. A belső berendezéssel és díszítéssel 1871-ben végeztek.

Az 1911-es nagy földrengés megrongálta az épületet, a hagymakupola megdőlt, a falak megrepedtek, a kupolát le kellett bontani. Baumhorn Lipót irányításával helyreállították a károkat, újból felépítették a ma is látható kupolát.

 

 A belső berendezéssel és díszítéssel 1871-ben végeztek. Ma már csak régi fényképeken láthatók a hajdani öntöttvas oszlopok, a festett mennyezet és a díszes kegytárgyak:

 

A Szabadság tér sarkán álló Tudomány és Technika Háza Zitterbarth János tervei alapján 1864 és 1868 között épült a mór és a romantikus stílus jegyében, és a helyi zsidóközösség neológ zsinagógája volt. A kivitelező Obermayer Lajos volt, a díszítőfestés Horovitz Mihály munkája, kőfaragómunkát Zach József, az asztalosmunkát Szabó József végezte. A belső berendezéssel és díszítéssel 1871-ben végeztek. Ma már csak régi fényképeken láthatók a hajdani öntöttvas oszlopok, a festett mennyezet és a díszes kegytárgyak.
A téglalap alaprajzú, palával fedett nyeregtetős épület, DNy-i homlokzatának középrizalitja fölött nyolcszögletű torony, rézzel fedett lótuszbimbó alakú sisakkal. Homlokzatai lizénákkal, ívsoros párkánnyal tagoltak, a főpárkány fölött tornyocskákkal díszített pártázattal. A főhomlokzat középrizalitjában három félköríves nyílású bejárat, fölöttük körablakok, a karzatszinten rózsaablak. A két szélső tengelyben vízszintes záródású oldalbejáratok. Az épület DK-i, Rákóczi úti homlokzata a zsinagóga építészeti tagozataival megegyező homlokzati tagolású épülettel egybeépítve.
Az 1911-es nagy földrengés megrongálta az épületet, a hagymakupola megdőlt, a falak megrepedtek, a kupolát le kellett bontani. Baumhorn Lipót irányításával helyreállították a károkat, újból felépítették a ma is látható kupolát. Ez a zsinagóga a hazai romantika egyik legszebb példája. Az épület méretei: alaprajz 27 X 38,9 m, magassága 19,45 méter. Igen hangsúlyos az épület hármas kapuzatú, három kis és egy nagy díszes körablakkal ellátott középrizalitja. A rizalit pártázatos attikában zárul, ezen áll a híres hagymakupolás torony. A pártázatok és az azon levő kis tornyok teszik mozgalmassá a homlokzatot.
Külső architektúrájának megtartásával 1974-ben Kerényi József és Udvardi Lajos tervei szerint az épület belsejét átalakították és ezzel az épület új funkciót kapott (Technika háza, TIT-székház).
Jelenleg az épület konferenciaközpontként és kiállítóteremként is funkcionál, állandó kiállításként 15 Michelangelo-szobor gipsz másolata tekinthető meg az épületben. Emellett több helyi szervezet irodája is megtalálható itt.